Navigatie

IV. Normen en Uitgangspunten

De geschiedenis van de veeteelt

Minimaal twee miljoen jaar geleden begon de mens op dieren te jagen voor voedsel. Later begon de mens deze dieren als vee te houden en selectief te fokken. Runderen, afstammelingen van wilde ossen, werden meer dan 10.000 jaar geleden gedomesticeerd. Geiten en schapen, mogelijk afstammelingen van de moeflon uit Mesopotamië, werden voor het eerst als voedselbronnen gehouden rond 7.000 jaar voor Christus. Varkens, die afstammen van wilde zwijnen, werden voor het eerst rond 6.500 jaar voor Christus gehouden. En kippen, afstammelingen van allerlei soorten wild gevogelte uit Azië, werden rond 2.000 jaar voor Christus gedomesticeerd. De mens heeft zich steeds ten doel gesteld om de dieren rijker te maken aan spiervlees en om de dieren sneller te laten groeien, zodat zij eerder geslacht kunnen worden. Tegenwoordig speelt zelfs genetische modificatie een rol. Hierdoor hebben de dieren andere eigenschappen dan hun wilde voorouders.

Tekortkomingen van de moderne akkerbouw

Zoals de mens dieren meer en sneller wil laten groeien, zo geldt dit ook voor de akkerbouw. Dit heeft zowel het ecosysteem als de voedingswaarde van de verbouwde producten sterk negatief beïnvloed. Het ecosysteem wordt zo gemanipuleerd dat er steeds meer sprake is van een artificieel (kunstmatig) ecosysteem dat ‘onkruid’ verdelgt en de groei van gewassen stimuleert. Helaas ontstaat er hierdoor een monocultuur, een (onnatuurlijk) veld met slechts één gewassoort. Dit maakt de gewassen gevoelig voor insectenplagen en ziekten. Het grootste probleem in de akkerbouw wordt dan ook gevormd door de inzet van pesticiden (chemische bestrijdingsmiddelen). Ook raakt het natuurlijke systeem van de recycling van voedingsstoffen verstoord (de mineralen komen niet terug in de bodem). Dit zorgt voor vervuiling en voor het voedselarm worden van de grond. De producten zijn daardoor in de loop der decennia steeds minder macro- en (vooral) micronutriënten gaan bevatten.

Het bespuiten van gewassen
Afbeelding 5: het bespuiten van gewassen in de akkerbouw

Normen voor hondenvoeding

Organisaties zoals The European Pet Food Industrie Federation (FEDIAF) en The Association of Amercian Feed Control Officials (AAFCO) geven normen waar dierenvoeding aan behoort te voldoen en richtlijnen op het gebied van de minimale (en soms de maximale) hoeveelheid die een hond (of kat) van bepaalde stoffen binnen dient te krijgen. Dit wordt weergegeven in aantal gram per 100 gram droge stof of in gram per hoeveelheid om te zetten energie. Allereerst moeten we vaststellen dat een minimumhoeveelheid (vrijwel) nooit de gezondste hoeveelheid is. Als we dus streven naar een gezond oer-dieet, dan hebben we niet al teveel aan deze standaarden. Commerciële dierenvoeding mag - kort gezegd - eigenlijk te snel ‘compleet en gebalanceerd’ genoemd worden. Maar er is een groter probleem: de normen en richtlijnen zijn (vooral) opgesteld voor het analyseren van commercieel droogvoer. Hierdoor zijn zij nauwelijks te gebruiken bij vers vlees voor honden.

Uitgangspunten voor het oer-dieet

Nu de standaarden die door FEDIAF en AAFCO zijn bepaald niet (voldoende) bruikbaar zijn, wat is dan wél een verstandig uitgangspunt voor het oer-dieet? Onderzoekers hebben, ter beantwoording van deze vraag, de maaginhoud van wolven onderzocht. Zoals te verwachten was, troffen zij alle onderdelen van allerlei prooidieren aan. Ook troffen zij regelmatig vegetatie (plantaardig materiaal) aan. Het oer-dieet kan, gelet op onder meer dit onderzoek, het beste voor 49% van de calorieën bestaan uit proteïnen, voor 45% uit vetten en voor 6% uit koolhydraten. Dat staat nogal in contrast met commercieel voer, waarbij vaak 50% van de calorieën uit koolhydraten komen. Omdat vetten een hogere calorische waarde hebben, zijn de verhoudingen in gewicht in een oer-dieet: 65% eiwitten, 26% vetten en 9% koolhydraten. Het is overigens veel eenvoudiger om deze verhoudingen te bereiken met wilde prooidieren dan met gedomesticeerde dieren, want die zijn in de regel erg vet.

< naar het vorige hoofdstuk | naar het volgende hoofdstuk >

Onze Deskundigheid

Certificaat 'Raw Dog Food Nutrition Specialist'

Veilig Bestellen

Deze webwinkel is gecertificeerd door Stichting WebwinkelKeur

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Volg ons op YouTube

© 2017 - 2018 Vers Vlees Hond.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.