VI. Voeren van het Oer-dieet
‘Frankenprey-dieet’, BARF, KVV en NRV
Het verse vlees-dieet voor de hond (of kat) wordt soms gekscherend ‘Frankenprey-dieet’ genoemd. Zoals de griezel Frankenstein werd opgebouwd uit op het kerkhof gevonden lichaamsdelen, zo bouwt iemand die zijn honden (of katten) rauw voert in feite een heel prooidier op uit verschillende onderdelen (spiervlees, orgaanvlees en eetbaar bot) van meerdere dieren. Aan het op deze manier zelf samenstellen van een oer-dieet voor je hond, wordt vaak gerefereerd met de term ‘BARF’. BARF staat voor ‘Bones And Raw Food’ of voor ‘Biologically Appropriate Raw Food’. ‘NRV’ of ‘Natuurlijk(e) Rauw(e) Voeding’ lijkt op BARF, maar bij NRV wordt er meer met hele, nog intacte prooidieren gewerkt. Met ‘KVV’ of ‘Kant-en-klaar Vers Vlees’ kies je voor gemak. Er bestaan enkelvoudige en complete KVV-rollen. Bij enkelvoudige KVV is er sprake van één dierlijke eiwitbron en moet er afgewisseld worden. Bij ‘compleet’ zitten er meerdere diersoorten en/of een ‘premix’ in de KVV.
Concluderend: de ideale samenstelling
We kunnen nu vaststellen dat we rekening dienen te houden met de volgende regels bij het samenstellen van het oer-dieet. De calorische verhoudingen tussen eiwitten (proteïnen), vetten (lipiden) en koolhydraten dient ongeveer 49% - 45% - 6% te zijn. Omdat vetten een hogere energiewaarde hebben, moeten deze macronutriënten als volgt in de drooggemaakte voeding zitten: 63% - 29% - 8%. Ga je gemakshalve uit van 63% vocht (water) en 3% ruwe as (mineralen), dan zou er bij benadering 21% eiwit, 10% vet, 3% koolhydraten, 3% ruwe as en 63% vocht in een maaltijd moeten zitten. In de praktijk is het vetpercentage vaak wat hoger, omdat de producten anders te duur worden. Het is de bedoeling dat 12% tot 15% van de voeding bestaat uit botten, of 33% tot 40% uit bevleesde botten. Het is verder van belang dat 10 tot 15% bestaat uit organen en 5% tot 10% uit vegetatie (groente en fruit). Bij pups is de Calcium-Fosfor-verhouding relevant. Vergeet de vis niet!
Supplementen (oliën)
Met name de Omega 3- en Omega 6-vetzuren die in vette vis gevonden hebben belangrijke functies in het lichaam van de hond. Zij zorgen bovendien voor balans in het dieet, vooral op het gebied van de vetten (lipiden). Nu kan het voorkomen dat een dier liever géén vismaaltijd eet. Uitwijken naar een supplement, zoals zalmolie, is dan mogelijk. Het eten van verse vis geniet echter zeer sterk de voorkeur, want - het zal géén verrassing zijn - gefabriceerde visolie hoort niet thuis in het oer-dieet van de hond. Allereerst bevat visolie niet alle vitaminen en mineralen die verse vis bevat. Dit komt onder meer omdat de olie verhit wordt tijdens het productieproces. Vaak worden er synthetische vitaminen toegevoegd. Verder oxideert visolie zodra deze in aanraking komt met lucht. Andere supplementen die rijk aan Omega-vetzuren zijn, zoals lijnzaadolie en hennepolie, hebben soortgelijke nadelen. Het gebruik van dit soort oliën kan dan ook het beste als een laatste optie gezien worden.
Hoeveelheid te voeren vers vlees
De hoeveelheid rauwe voeding die je aan je hond (of kat) moet aanbieden is van nogal wat factoren afhankelijk, zoals het ras, het gewicht en het postuur (moet het dier aankomen of afvallen), de gezondheid (zieke dieren hebben vaak specifieke voedingstekorten), de mate van activiteit, de omgeving (zoals het klimaat en de temperatuur), of het om een binnen- of om een buitenhond gaat, het levensstadium, de leeftijd, en of de hond gesteriliseerd is of niet. Er zijn drie standaardmethoden om de juiste hoeveelheid (bij benadering) te bepalen: op basis van de gecalculeerde energiebehoefte van de hond, op basis van het lichaamsgewicht (vuistregel: 2% tot 3% van het lichaamsgewicht per dag), en op basis van je eigen observaties. Uiteraard hebben dragende teven en pups andere, relatief hogere voedingsbehoeften. Sommige specialisten zijn voorstander van af en toe een dag vasten (let op, alleen bij gezonde dieren doen). Het lichaam kan dan ‘ontgiften’. Honden leven hierdoor langer.
Overstappen op het rauwe vlees-dieet
De ene hond is de andere hond niet als het gaat om het wennen aan vers vlees. Uiteraard spelen ook hierbij weer factoren als het ras, de gezondheid en de leeftijd mee. Voor honden die van jongs af aan droogvoer hebben gegeten, kan het nogal een opgave zijn om vers vlees te gaan eten. Als pups in de eerste fasen van hun leven weinig verschillende soorten smaken hebben leren eten, dan is het dikwijls lastig om hen later in het leven alsnog te laten wennen aan andere smaken. Dit is de belangrijkste reden dat veel honden kieskeurige eters zijn. Hoe meer (kunstmatige) toevoegingen, suiker, vet en zout de brokken bevatten, hoe lastiger het in de regel is om over te schakelen naar rauw vlees. De zuurtegraad in de ingewanden verandert behoorlijk (wordt hoger). Het overstappen kan dan ook gepaard gaan met diarree en met braken. Deze verschijnselen zullen na een korte periode verdwijnen. Het geniet de voorkeur om een gezonde hond ‘cold turkey’ over te zetten op vers vlees. Zijn er redenen om dit niet te doen, dan kan je de hond geleidelijk overzetten.
Afbeelding 8: van droogvoer overstappen op vers vlees
Risico’s van het voeren van vers vlees
Het zal je niet ontgaan zijn dat er regelmatig waarschuwingen rondgaan op het internet met betrekking tot het voeren van vers vlees aan honden (en katten). Er zouden onder andere bacteriële gezondheidsrisico’s bestaan voor mens en dier (Salmonella, Escherichia Coli, et cetera). Met name dierenartsen zijn opvallend vaak tégen het voeren van vers vlees. En laten we eerlijk zijn: uiteraard brengt vers vlees aan je hond voeren gezondheidsrisico’s met zich mee. Als je echter voor kwaliteitsproducten van betrouwbare aanbieders kiest, én als je verstandig omgaat met het verse vlees, dan hoef je je in wezen nauwelijks zorgen te maken. Alles wat met het vlees in aanraking komt dagelijks grondig schoonmaken is van belang. Houd het vlees ver van kinderen, zwangere vrouwen en oudere en zieke mensen. Een ander risico van vers vlees aan je hond voeren is té eenzijdig voeren (niet compleet voeren). Verdiep je daarom altijd in de materie én in het voer dat je geeft.
< naar het vorige hoofdstuk
Over Vers Vlees Voeren
- Evolutietheorie
- Genetica
- De Hond en de wolf
- Taxonomie
- Vroege domesticatie
- Menselijke selectie
- Nog altijd (bijna) wolf
- Natuurlijk dieet
- Gastro-intestinaal systeem
- De bek en het gebit
- De slokdarm en maag
- Dunne en dikke darm
- Vertering koolhydraten
- Koolhydraten in voeding
- Het microbioom
Winkelwagen
Mijn Account
Inloggen
Wachtwoord vergeten?
Geen account?
Met een account kan je sneller bestellen en heb je een overzicht van je eerdere bestellingen.
Account aanmaken